Mobilya ya da zeminlerin parlak ve pürüzsüz görünmesini isteyen bireyler zamanla eşyalarının matlaşmasından şikâyetçi olabilir. Bunu önlemek için vernik işlemi yaparak mobilyalarının parlak ve estetik görünmesine yardımcı olabilir. Vernik uygulamasını bireyler kendileri uygulayabileceği gibi uzman ekiplerden de yardım alabilir. Eşyalar zamanla zedelenebilir, çizilebilmektedir. Vernikleme işlemi bu gibi sorunları giderebilir ve bireyler eşyalarını atmak zorunda kalmadan uzun süre kullanabilir. Vernikli boya nedir? Parlak ve pürüzsüz mobilya görünümünü seven bireyler, eşyalarının ilk günkü gibi kalmasını isteyebilir. Zamanla eşyalar parlak görünümünü kaybederse vernikli boyama işlemi uygulayarak eski görünüm elde edebilmektedir. Kullanımının kolay olması ve eşyalarının dayanıklılığını artırma nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.
Vernikli boya işlemi çok titizlik gerektirmektedir. Parlak zemin ya da mobilyaların üzerine boya yapmak için kaliteli ürünler seçilmelidir. Özellikle boyanın kaliteli, fırçanın doğru olması vernikli boya işlemini kolaylaştıracaktır. Parlak zemin üzerine boya yaparken iz ve dalga olmaması için ayrıca dikkatli bir çalışma gerekmektedir. Aynı zamanda mobilyalar kaygan zemine sahipse boya tutmayabilir. Bu durumlarda tercih edilen boya türü ise vernikli boyadır. Bu boya türü hem kullanım kolaylığı sunar hem de boya eşyalarda tutunduğu için zorluk çıkarmaz. Mobilya ya da zeminin kaygan olmaması için öncelikle zımpara işleminin yapılması gerekmektedir. Bu işlem boyanın daha kolay bir şekilde geçmesine ve uygulanmasına yardımcı olmaktadır.
Vernikli Boya Nerelerde Kullanılır?
Vernikli boya ahşaplarda, parlak ve pürüzsüz görünmesini istenen eşya, zeminlerde tercih edilmektedir. Aynı zamanda bireyler hobi edinmek için boyama işlemlerinde de vernikli boyalar kullanmaktadır. Ancak mutfak, mobilya ve dolap boyama işlemleri için akrilik boya tercih edilmelidir. Boyama işlemlerinden sonra mobilya ya da zemine parlaklık kazandırılması amacıyla vernik işlemi yapılabilir. Vernikli boya kullanmadan önce eşyalar mutlaka zımparalanmalıdır. Böylece daha kolay bir şekilde boya uygulanır ve estetik görünüm kazandırılır.
Vernikli Boya İşleminde Zımparalama Nasıl Yapılır?
Kaygan yapıda eşyalara boya uygulamak oldukça zordur. Bu nedenle bireyler kendileri uygulama yapacaksa mutlaka kaygan ve vernikli alanları zımparalamalıdır. Özellikle ahşap zeminlerde zımparalama işlemi yapılarak pürüzsüz alanlar yaratılmalıdır. Zımparalama incelik ve dikkat istemektedir. Bu nedenle bireyler iyi bir zımpara edinmeli ve alanlara eşit bir şekilde uygulama yapmalıdır. Zımparalama işleminden sonra parlak zemin boyama işlemine hazır hale gelir. Vernikli boya zemine daha kolay işler ve ipeksi bir dokunuş kazandırır. İyi bir zımparanın özellikleri nelerdir? Zımpara, orta ve ince arasında bir kalınlığa sahip olunması gerekir. Zımpara, ahşap zeminler ve vernikli alanların onarımı için kullanılmaktadır. Geniş yüzeylerde zımpara ile pürüzsüzleştirme işlemleri uygulanmaktadır. Kontur zımpara ile kenarlara şekil vermek, kıvrımlı sonuçlar elde etmek için kullanılır. Vernikli boya işleminden önce zımparalama nasıl yapılır?
- Zeminleri zımparalamadan önce alanı iyice havalandırılmalıdır.
- İşlemi yapacak kişi maske takmalı ve gözlerini çıkacak olan maddelere karşı gözlerini korumalıdır.
- Yüzey eşit şekilde zımparalanmaya başlanmalıdır. Dikkat edilmesi gereken püf nokta bastırmadan aynı yönde işlemi devam ettirmektir.
- Vernikli alan tamamen çıkarıldıktan sonra alan temizlenmelidir. Tüm alanın temizlenmesi boyama işlemini de kolaylaştıracaktır.
Alanda zedelenme, boşluk gibi sorunlar varsa öncesinde giderilmelidir. Zemin düz, mat haldeyken vernikli boya işlemine geçilebilir. İlk katta biraz daha vurucu şekilde boyama yapılmalıdır. Boya kuruduktan sonra eşit olmayan yerler zımparalanarak ikinci kat uygulanmalıdır. Zeminin pürüzsüz olup olmadığı el ile zeminin üzerinde gezinerek anlaşılabilir. Tamamen kuruması için en az 24 saat beklenmelidir. Boya kuruduktan sonra parlak, dayanıklı ve ipeksi görünüm elde edilir. Doğru teknik ve kaliteli ürünler ile kolaylıkla mobilyalar yenilenmektedir.