Ahşap ya da fayansları boyadıktan sonra parlak ve pürüzsüz görünüm için vernik kullanılır. Vernik hem boyanan yerin daha kalıcı olmasını sağlarken hem de parlak görünümüne yardımcı olur. Böylece eşyaların renklerini güzel yansıtarak dekorasyona dolaylı olarak katkıda bulunur. Bireyler kendileri vernik uygulayabileceği gibi deneyimli personellerden de yardım alabilir. Vernik nasıl uygulanır? Kaliteli ürün seçilmesi gerekir. Aynı zamanda doğru fırça ile uygulama yaparak iz bırakmadan sonuçlar elde edilir.
Vernik hangi alanlarda kullanılır? Aşınmaya ve çok kullanım sonucu yüzey parlaklığını yitirmeye başlayan mobilyalar üzerinde kullanılır. Aynı zamanda yer zeminlerinde kullanılarak malzemenin dayanıklılığını artırır ve aşınmaları önlemeye yardımcı olur.
Vernik Uygularken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar Nelerdir?
Uygulanacak malzemenin yapısına göre vernik seçilmelidir. Örneğin sentetik reçine mobilyalara uygun reçineli vernik seçilerek uygulama yapılmalıdır. Böylece mobilya ya da zeminin çizilme, zedelenme ve mat görünümünün giderilmesini sağlar.
Vernik uygulama öncesinde mutlaka alanda varsa çizilme, boşluk, zedelenme gibi problemler giderilmelidir. Boş alanlar uygun malzemeler ile doldurulduktan sonra üzerine vernik uygulaması yapılmalıdır. Eğer uygun malzeme bulunamadıysa ve boşluklar varsa dolgu verniği kullanılarak mobilya ya da zeminlerin görünümüne bütünlük kazandırılır. Alanlara uygun olan vernik türleri seçimi için uzman personellerden yardım alınabilir. Vernik çeşitleri nelerdir? Farklı yapıda vernik çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar: Su bazlı vernik, yat vernikleri ve sprey vernik olarak farklılık göstermektedir. Kişiler ihtiyaç ve kullanıma uygun olan vernik türünü seçerek uygulama yapabilir.
Vernik Uygularken Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Vernik uygularken sürekli kullanılan malzemeler bulunmaktadır. Bu ürünler:
- Alana ve ihtiyaca uygun vernik
- Fırça
- Alanı arındırmak ve temizlemek için nemli, ıslak bez
- Zımpara kâğıdı
Vernik Nasıl Yapılır?
Vernik uygulanacak alanın onarım ihtiyacı varsa giderilmelidir. Pürüzlü alanlara vernik uygulanırsa sorunlar daha net bir şekilde görünür. Bunun önüne geçmek için alanlar zımparalanabilir ya da boşluklar varsa uygun malzeme ile doldurulmalıdır. Boşluklar için malzeme bulunamazsa dolgu verniği tercih edilebilir. Böylece zemin pürüzsüz olur ve vernik uygulaması kolaylaşır.
Alanlarda zımparalama ya da onarım işlemi yapıldıktan sonra süpürme ve nemli bez ile silmek gerekir. Temizlik vernik uygulamasından önce yapılması kabarmaları önleyecektir ve daha estetik bir görünüm kazanılmasına yardımcı olur. Zımpara ile alan düzeltildiyse eğer temizlemenin sırası fırçalama, süpürme ve silme olmalıdır. Böylece mobilya ya da alanlara kolaylıkla uygulama yapılabilmektedir.
Vernikleme işlemi için öncelikle ürünü homojen bir şekilde karıştırmak gerekir. Vernik kendi kutusunda karıştırılabilir, farklı bir kapta karıştırmak zor olabilir. İşlemde kullanılacak fırçayı kıl köküne batırmamak gerekir. Fırça boyunun yaklaşık üçte birini verniğe batırıp uygulama yapılmalıdır. Vernik üzerinde yazılan şablona uyacak şekilde zemin ya da mobilyalara uygulamak gerekmektedir. Daha pürüzsüz, parlak ve dayanıklı sonuç için vernikler kuruduktan sonra birkaç kez daha üzerinden geçmek gerekir. Böylece alanlar uzun süre estetik görünecek ve herhangi bir zarar görmeden uzun süre kullanılabilecektir. Sanatsalhobi web adresimizden Cadence Vernik Çeşitlerini bulabilirsiniz.
Vernik Uygulamasından Sonra Çabuk Kuruma için Neler Yapılmalıdır?
Vernik uygulamasından sonra kurumak için belirli bir zaman gerekmektedir. Vernik genellikle soğuk ortamda daha hızlı kurumaktadır. Ortamın sıcak ve nemli olması verniğin geç kurumasına neden olur. Bu nedenle mümkünse ortamda sıcaklığı artırıcı makineler kullanmaktan kaçınılmalıdır. Aynı zamanda vernik çeşitleri içinde su bazlı alternatifleri tercih ederek kuruma hızı artırılabilir.
Dayanıklılığı artırıcı vernik için taş vernik tercih edilebilir. Birçok yüzeyde ve alanlarda sıklıkla tercih edilir ve kolaylıkla uygulanır. Taş vernikler genellikle iki kat uygulama önerilmektedir. Kuruması için 24 saat beklemek gerekmektedir.