Kara Tahta Boyası Uygulaması
Bireyler günlük yaşamlarını planlamak için çeşitli materyaller kullanmaktadır. İster okulda ister evde ya da iş yerlerinde kullanılabilecek ajandalar, elektronik aletler kullanılmaktadır. Ortak kullanılması gereken yerlerde ise en çok kara tahta tercih edilmektedir.
Kişiler sorumluluklarını ya da önemli bilgileri kara tahta panosuna yazarak görülmesini, bilgilerin hatırlanmasını sağlamaktadır. Böylece kişilerin hayatı daha planlı ve düzgün olarak devam etmektedir. Kara tahta boyası uygulaması ise tahtanın kullanılması için gerekli bir aşamadır. Tahtanın kullanılmadan önce boyanması uzun süre kullanım sağlar ve yazıların daha belirgin olmasına katkı sağlar.
Kara Tahta Nedir ve Nerelerde Kullanılır?
Kara tahta boyası yüzeylere uygulandığında üzerinde açık renk tebeşir ile yazı yazarak kişilerin günlük plan yapmasını ya da ortak kullanılan alanlarda bilgilendirme yazılarının yer almasını sağlar. Kişiler önemli notlarını alarak hayatlarını planlayabilir ve düzenli bir yaşam elde edilmesine katkı sağlanabilir. Günümüzde elektronik ajandalar ya da not defterleri olsa da fiziksel olarak yazı, resimleri kara tahta üzerinde bulundurmak hatırlamaya daha çok yardımcı olduğu için sıklıkla kullanılmaktadır.
Kara tahta boyası nerelerde kullanılır? Kara tahta boyası ahşap ve metal ürünlerin yüzeyinde kullanılabilir. Koyu renk görünümü verilir. Kişiler dilerse üzerine farklı desen ve modeller yaparak görünümü dikkat çekici hale getirebilir. Kara tahta boyası okul, iş yeri, ev, hastane, konferans salonları, bina girişlerinde kullanılmaktadır. Genellikle ortak kullanılan alanlarda duyuru ya da bilgilendirme yapılmaktadır. Kişisel ofislerde ya da evlerde ise bireyler kendi notlarını alarak hayatlarını kolaylıkla planlayabilmektedir.
Kara Tahta Boyası Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kara tahta boyasında kişiler isterse manyetik özellikte ekleyebilmektedir. Kara tahtası boyanırken genellikle boya inceltici kullanılmaz. Bu durum boyanın seyreltilmesine neden olacağı için istenen renk tonu hızlı bir şekilde elde edilemeyebilir. İşlenmemiş demir, materyal ya da ahşap üzerine kara tahta boyası uygulamadan önce mutlaka malzemeye uygun astar kullanılması gerekir. Malzemelere astar çekildikten sonra boyanın uygulanması rengin daha estetik durmasını sağlar hem de işleme hız kazandırmaktadır.
Kara tahta uygulaması sonrasında kuruma genellikle bir gün sürmektedir. İkinci katman için 6 saat beklemek yeterli olur. Uygulama yapılacak bölgede çizik, çukur, çıkıntı gibi deformeler olmamasına dikkat edilmelidir. Bu durumlarda bölgelerin onarımı yapılmalı sonrasında kara tahta boyaması yapılmalıdır. Boyama yapılacak alan mutlaka öncesinde hesaplanmalı ve ona uygun malzemeler alınmalıdır. Kara tahta boyası dış mekânlar için değil iç mekanlar için daha kullanışlıdır. Bu nedenle iç mekânlarda sıklıkla kara tahtalara rastlanmaktadır.
Kara Tahta Boyası Nasıl Yapılır?
Kara tahta boyası belirli zemin üzerine uygulanan su bazlı, silinebilen bir boya türüdür. Bu nedenle not ve duyuru panoları elde etmek için kullanılmaktadır. Bireylerin hayatlarını planlanmasına ve düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Uygulanıldığı alanlarda üzerine farklı renklerle tebeşirle yazı yazılabilir ya da resim çizilebilir. Aynı zamanda kara tahta boyası dekoratif boya türü olarak da bilinmektedir. Kara tahta boyası şu şekilde uygulanmaktadır:
- Boyama işlemine geçmeden önce boyanacak alan belirlenmelidir. Maskeleme bandı kullanılarak alan net bir şekilde çizilmelidir.
- Boya uygulanmadan önce bir kapta homojen yapıya gelinceye kadar karıştırılmalıdır.
- Uygulama alanında onarım işlemleri yapılmalı ve alan pürüzsüzleştirilmelidir.
- Pürüzsüz bir zemin için gerekirse zımparalama işlemi yapılmalıdır.
- Alan düz hale getirildikten sonra kir ve tozlardan arındırılmalıdır.
- Aynı zamanda farklı boya kalıntıları varsa onlar temizlenmelidir.
- Boyama işleminden önce saten yüzeylerde şeffaf astar kullanılmalıdır.
- Yüzey macunlu yapıda ve eski ise macun astar çekilmeli, alan boyamaya hazır hale getirilmelidir.
- Alan macunlandıktan sonra rulo fırça yardımı ile kara tahta boyası ile boyanmalıdır.